понеделник, 18 юли 2011 г.

Враца -Българското Колорадо

Представете си високи заснежени планински върхове, тучни зелени гори, които изпълват въздуха с аромат на бор и ромоленето на реката, която спокойно тече и си проправя път през центъра на града, това не е Колорадо, САЩ, това е Враца, един от най-красивите градове в България. Града и областта около нея е богата на природни забележителности и исторически места.

Национален парк Врачански Балкан

Национален парк Врачански Балкан е основната атракция в района и има много да се види и прави тук. Той обхваща голяма част от Врачанската планина, която съдържа над 500 пещери и карстови пропасти - повече от всеки друг регион в страната. Може би най-известната от тези пещери е внушаващата благоговение Леденика. Друго място в рамките на парка са Врачанските скали - популярни както за туристи, така и за скални катерачи и впечатляващи с 400 метровата вертикална стена Вратцата.


В близост до стената на известния Врачански карстов извор.
Връх Околчица и лобното място на Христо Ботев също са серд туристическите обекти за посещение. Пътят минава през село Челопек. В центъра на планинското село е изграждена къщата-музей "Баба Илийца", близо до мястото, където е живяла баба Пена Цветковска - срещу новата църква, на пътя за Околчица.
Друга забележителност в района е водопадът Скакля, който е 141м висок. Разположен е в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачански Балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали. Най-пълноводен е през пролетта, а през лятото почти пресъхва.

Спорт и отдих

Има фантастични възможности за всички видове спортни дейности. Ски-лифта в Пършевица е с дължина 1100 м. и се намира на около 1300 м. над морското равнище. В горната част на лифта е старата хижа Пършевица, която разполага с леглова база за 40 души. Този планински район също така е перфектен за лов, туризъм, риболов, ски, пещерно дело, колоездене и конна езда.

Тракийско съкровище


В самия град, Историческия музей на площад "Христо Ботев" разполага с разнообразие от експонати от тракийски времена, през Средновековието. В Музея се помещава и световноизвестното Рогозенско тракийско съкровище, едно от най-големите археологически открития в Европа към днешна дата.
Друго древно тракийско наследство, открито в центъра на града и може да се види в музея на Могиланската гробница.
Друг интересен музей е етнографският комплекс Възраждане, който показва елементи градския бит във Враца през вековете. В непосредствена близост до Етнографския център е възрожденски комплекс, представляващ група от дървени възрожденски къщи. Някои от тях са отворени за посещения. Едно от най-забележителните места в града е часовниковата кула висока 13 м, която се намира в страни от главния площад.

Къде да отседнете във Враца

В града и околностите има редица семейни хотели и къщи за гости, както и планински хижи. По-подробна информация относно хотели във Враца, настаняване, цени, снимки и коментари може да намерите на сайта www.hoteliinfo.com.
Информация за хижа Пършевица, хижа Леденика, хижа Околчица и други хижи в Стара планина можете да намерите на сайта Планините в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар