понеделник, 18 юли 2011 г.

Какво можем да видим в Пловдив

Определено има какво да се види: Стария град олицетворява дългата и разнообразна история на Пловдив.
Забележителностите на град Пловдив е трудно да се подредят по важност, архитектурно или обществено значение и уникалност. Сред тях безспорно най-посещаваното и фотографирано място е Античния театър, построен през 2 век по времето на император Траян.
Крепостта Небет тепе е крепостта, която през вековете се разпростира на трите тепета Небет, Джамбаз и Таксим, дала основите на днешния Стар град на Пловдив.


В днешния Стар Пловдив са съхранени и до днес не само акрополните крепостни камъни, но и забележителни възрожденски църкви и придобилите свое уникално име в архитектурата пловдивски къщи. Разделят се на два вида според епохата, през която са построени: несиметрични и симетрични.
Най-старите несиметрични къщи в Пловдив са от края на 18 век и са с изразителни фасади, разчупени от еркери, отворени към двора чардаци и пруст с дървена колонада в приземието. Открояващи се образци на несиметрична пловдивска къща в Стария град са Фурнаджиевата къща, къщата на хаджи Власаки Чохаджията, Данчовата къща.

Симетричната пловдивска къща се появява през тридесетте години на 19 век и се характеризира с просторен представителен салон – хайет, около който се разполагат еднакви по брой и размери стаи. Освен симетричния план, характерно за симетричната къща е и богатата барокова украса на стените, както и традиционната резбарска украса на тавани, врати и долапи в стаите.
По време на своята разходка из Стария Пловдив, посетителите се радват на стръмните калдъръмени улички и алеи с еркери и стрехи над тях. Фасадите са оцветени в хармонични комбинации със стилни модели на бяло и синьо. Прозорците или са дървени совалки, или от железни решетки. Красиви градини с много зеленина и цветя , овощни дървета, стари лозя и смокини са скрити зад дебели стени и тежки порти.
За гостоприемния дух на Пловдив благоприятстват и подредения и поддържан централен градски парк, построен след Освобождението върху стар турски гробищен парк, както и уникалните защитени три хълма Джендем, Сахат и Бунарджик, любимо място на пловдивчани с техните редки растителни видове, както и течащата и разделяща на две града река Марица.
Но Пловдив не е просто парад на антики: град на фестивали на изкуствата и търговски панаири, а модерен и развит град – втори по-големина след София.


Къде да отседнем

В района на Пловдив има 40 различни места за настаняване - хотели , мотели, къмпинги, с общо 2082 легла. Най-голямата част от хотелите естествено са в самия град Пловдив. Най-модерните са петзвездните хотели "Тримонциум Принцес" и "Новотел Пловдив", както и луксозните "Санкт Петербург", "Марица" и "България". Освен тях има и значителен брой нови малки частни хотели .
Независимо дали пътувате по бизнес или за удоволствие и отдих Бизнес Хотел Пловдив е идеалното място за престой в града на Тепетата . Хотелът се намира в Централната градска част, в близост до Главната търговска улица, Градската градина, Стария град, културните и исторически забележителности на Пловдив.
Едно добро попадение е и тризвездният Хотел Реал. Хотелът е в непосредствена близост до централната търговска улица, Тримонциум, Античния театър, Архитектурно - исторически комплекс Старинен Пловдив, Международен панаир Пловдив.
Добро място за настаняване също така би могъл да бъде и най-новия 3 звезден хотел в Пловдив, разположен в близост с централната част на града, на входно-изходната артерия за Бургас и Свиленград - Хотел Мирена.
Ако сте с по-ограничени финансови възможности или желаете да избегнете градския шум, то Комплекс „9-и километър” е идеалното място за вас. Комплексът съчетава природа, романтика и атракции. Той включва двузвезден мотел с денонощен лоби бар, денонощно охраняем паркинг; уютен ресторант, прохладна лятна градина, механа с барбекю, пещ и камина; акватека с два басейна и детски кът, открит коктейл бар „Фрегата”.

Естествено вие сами можете да направите своя избор от регистрираните над 56 хотела в Пловдив в сайта www.hoteliinfo.com, където ще намерите актуална информация, цени, снимки и коментари за хотелите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар