сряда, 14 септември 2011 г.

Архитектурно-исторически резерват Арбанаси, където времето сякаш е спряло

Само на 4 км от гр. Велико Търново, на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, се намира старинното селище Арбанаси.
Историята на Арбанаси е богата, но това, което ни удивлява тук, са запазените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира с богата вътрешна украса, резба и стенна живопис, създадени през 16-17-ти век.
Селището е било основано през XIV в. след победата на цар Иван-Асен II при Клокотница, когато той завзема и Арбанашката земя (днешна Албания) от боляри, дошли от западните български земи.
Село Арбанаси е обявено за архитектурен резерват, съхраняващ къщи от от XVI - XVIII век. През османския период селището израснало като важен занаятчийски и търговски център. Местни търговци пътували до Италия и Русия, а в отделни случаи чак до далечните Персия и Индия. Доброто материално състояние се отразило на архитектурата на селището. Къщите са големи, с огромни, оградени с високи каменни зидове, дворове. Не по-малко забележителни са дърворезбите, изящните мебели и покъщнина, които представляват интериора на домовете на богатите търговци и занаятчии.
От времето на разцвет са и двата манастира, основани още от времето на Второто българско царство. След османското нашествие те били напълно разрушени, но замогналите се арбанасчани ги изградили отново.
Селото е включено в списъка на Стоте национални обекта. Наред с архитектурните и историческите забележителности, посетителите могат да се насладят и на красивата природа.

Къде можете да отседнете в Арбанаси?
Тук ще откриете изобилие от модерни, конфортни и привлекателни хотели и къщи за гости. Ето един кратък списък:

Хотел Арбанаси, Арбанаси

Хотел “Арбанаси” се намира в едноименния архитектурен резерват на 3 км от гр. Велико Търново.
Брой стаи: 9 двойни стаи и 1 апартамент с камина
Удобства в стаите: всички стаи са много комфортни, обзаведени в модерен стил и имат самостоятелен санитарен възел с вана/ джакузи или душ, локално отопление, интернет, телевизор с кабелна телевизия и климатик. Могат да бъдат настанени общо 20 гости.

Семеен хотел Арбанашка среща, Арбанаси

Малък семеен хотел, разполагащ с басейн и чудесен изглед към Велико Търново. Капацитет 26 места и стаи оборудвани с всички екстри необходими за отлична почивка за вас, вашето семейство и приятели....

Хотел Арбанашки Хан, Арбанаси

Хаджихристовата къща в Арбанаси ( в един отрязък от времето наричана „Арбанашки хан") е сред ярките образци на старинните арбанашки къщи, които вековете са ни завещали. Тя е архитектурен паметник от национално значение.....

Хотелски комплекс Болярско село, Арбанаси

Комплекс "БОЛЯРСКО СЕЛО" е разположен в горната част на парка на Резиденция "АРБАНАСИ ПАЛАС" с великолепен изглед към гр. Велико Търново и Стара планина. Изграден е в традиционен арбанашки стил и умело съчетава традиция и лукс.

Хотелски комплекс Българка, Арбанаси

Комплексът разполага с 3 луксозни апартамента, механа и лятна градина. Всеки един от апартаментите е обзаведен, така че да задоволи всички Ваши потребности. 80 кв.м. простор и уют, самостоятелен санитарен възел, LCD телевизор и интернет, мини бар. Камина, която да Ви стопли в зимните вечери и климатик, който да Ви разхлажда през летните жеги.

Хотел Калоянова крепост, Арбанаси

Атракцион „Калоянова крепост” е едно смело предизвикателство към историята - средновековен замък с бойници и кули, в който се влиза по дървен мост над ров с декоративна водна площ.
Хотел „Калоянова крепост” е 2 звезди. Хотелът разполага с 10 двойни стаи - стандарт, 2 ЛУКС и 2 VIP стаи.

Хотел Севастократор, Арбанаси

Парк-хотел "Севастократор" е разположен в китното и живописно село Арбанаси, на 4 км североизточно от град Велико Търново и на 3 км от магистралата София - Варна. Парк-хотел "Севастократор" разполага с 15 двойни стаи, 4 големи апартамента,малки и мансардни апартаменти. Големите разполагат с две отделни стаи със спални и дневна. От терасите на стаите се разкрива уникална панорамна гледка към Старопрестолния град и Стара планина.

Още информация за Хотели в Арбанаси, с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти и възможност за on-line резервации можете да намерите на сайта hoteliinfo.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар