сряда, 3 август 2011 г.

Смолян – да потърсим прохлада в сърцето на Родопите

Уморени и изтощени от летните горещини поемаме надлъж и шир през Родопите, за да търсим прохлада и спокойствие. Смолянския регион, разположен в сърцето на Родопите примамва с високи върхове, гъсти гори и прекрасни планински поляни. Тук се издигат най-високите върхове на планината, а селцата накацали живописно по стръмните склонове пазят тайните на Родопа планина и разказват легенди от героичното минало на района.
Град Смолян е разположен на 104 км южно от Пловдив и на 98 км западно от Кърджали. Името на Смолян идва от тракийското племе смоляни, които населявали този край. Смята се че селището датира от дълбока древност.



Какво можете да посетите в Смолян

Регионалният исторически музей в Смолян е създаден през 1935 г. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи и е част от Стоте национални туристически обекта.
Има огромен фонд, който включва намерените исторически, археологически и културни артефакти от древността до днес в планината Родопи. В музея има просторни фоайета за временни изложби. Сградата на музея е специално построена и има изключително красива гледка към града и родопските върхове Перелик, Карлък и Соколица.
В музейната експозиция на площ от 2000 кв. м. са изложени предмети от археологията, историята, бита и културата на родопчани, оригинални произведения на изкуството с културно-историческо значение.

Планетариумът с народна астрономическа обсерватория в град Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря врати на 6 септември 1975 и оттогава е посетен от над 2 500 000 души.
За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория.
“Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван, диаметър 15 м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор, произведен в заводи Карл Цайс — Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът е една съвършена съвкупност от оптика и механика, която позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите в Слънчевата система, различни астрономически обекти и явления.
Планетариумът разполага с телескопи, през които при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня.

Възрожденски къщи в Смолян
Най- известната от тях е Пампоровата къща. Построена през 1886 г. от Райчо Хаджибелев-Пампора. Сградата показва един от най-интересните етапи от развитието на двойната родопска къща.

Архитектурен комплекс Чешитска махала - гр. Смолян , кв.Райково
Архитектурният комплекс в кв. Долно Райково е от три ядра: Чешитска махала, Радева махала и къщите изграждащи крайуличния силует на квартала. Най-забележи-телни са Братска Чешитева къща, Мильон Чешитева къща, Гьордже-ва къща и Чешитската чешма.


Скала Невястата (Турлука) се намира на запад от гр. Смолян, за нея легендата разказва:
- Смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Качила се на високата скала и запяла. Чул я един от четниците на войводата. Грабнал девойката и избягали.
Нарекли скалата “Невестата”.

Смолянските езера се намират в Букова планина, Западните Родопи, на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Пръснати са по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали до град Смолян. Образувани са в тилните понижения на голямо свлачище. В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, другите са се превърнали в блата. Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Най-голямо е Бистрото езеро, с площ 8 ха, а най-дълбоко е Мътното езеро - 4,5 м, което е и най-високо разположеното - на 1500 м. Останалите по-големи езера са Лагера, Платеното езеро (Керяновия гьол), Тревистото (Тревното) езеро, Османовия гьол, Силажа и Милушевското езеро.
Каньонът на водопадите
Отбивка по пътя Смолян - Мугла води до чудна еко - пътека - Каньона на водопадите. Изкачва се нагоре в планината по реката през прохладните смърчови гори на резерват Сосковчето. По нея може да се видят множество водопади, по-внушителни по своя размер са пет: Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите и Орфей. Най-големият водопад от каньона е Орфей с височина над 68 м, след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей.

Връх Голям Перелик

Връх Голям Перелик (2191 м) е най-високият връх в Родопите. Намира се на 19 км западно от Смолян. Голям Перелик е леснодостъпен, но в момента не може да бъде изкачен, защото там е разположено поделение на Българската армия. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 40 минути. По пътя за върха ще се насладите на великолепна панорама към град Смолян и чудни гледки от Родопите.

Виждат се върховете отвъд границата с Гърция.

Къде да отседнете в Смолян
Град Смолян и околностите предлагат богат избор от места за настаняване. Градът изобилства от хотели, семейни хотели и къщи за гости, а курортния комплекс Пампорово е само на 16км. северно от града. Ето кратка информация за хотели в Смолян и околностите с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти. Възможност за on-line резервации.


Семеен хотел Даффи, Смолян
Даффи се намира в едно от най-живописните кътчета на Родопите, в гр. Смолян.
В духа на българските традиции, ние сътворихме едно прекрасно място, с неповторима гледка в полите на Родопите. Дали пътувате по ...

Хотел Дикас, Смолян
Хотел Дикас се намира в центъра на гр. Смолян.
Хотелът разполага с 30 стаи: 2 луксозни и 2 мансардни апартамента, 1 мезонет и 25 спални, Обзаведени с климатик, телевизор, мини бар, интернет, кабелна телевиз...

Хотел Кипарис Алфа, Смолян
Хотел Кипарис алфа се намира в центъра на град Смолян и предлага романтично и уютно обзаведени стаи, студия и апартаменти.
На разположение на гостите в хотела са безплатен паркинг, СПА център

Мотел Крива река, Смолян
Мотел Крива река е разположен на пътя между Смолян-Широка Лъка-Девин в живописна вековна смърчова гора, в която e голяма вероятността да срещнете представители на интересната дива горска флора и фауна.

Хотелски комплекс Луксор, Смолян
Хотел Луксор се намира в сърцето на Родопа планина, областния град Смолян.
Имаме удоволствието да Ви поканим на незабравима почивка, бизнес престой или отдих в новия хотелски комплекс. Комплексът е проектира...

Манолкьовската къща, Смолян
"Манольковската къща" ви предлага целогодишно домашен уют и атмосферата на селския живот, без да Ви лишава от всички удобства на съвременния дом и близостта на големия град (на 6 км. от Смолян).

Семеен хотел Невяста, Смолян
Семеен хотел "Невяста" се намира в гр. Смолян, на 3 км от входа в самия град, само на 15 км от курортен комплекс “Пампорово”. Построен е в родопски съвременен стил, съхраняващ гостоприемството на родопчанина. ...

Семеен хотел Орфееви скали, Смолян
Хотел – механа „ Орфееви скали ” се намира на самите Смолянски езера, на 7км. от град Смолян и съвсем близо до ски – лифт, водещ до връх Снежанка.
Уникалната природа, свежият въздух и боровият аромат носят ...

Хотел Пикадили, Смолян
Хотел Пикадили се намира на входа на град Смолян и предлага на своите клиенти тишина и уют в сърцето на Родопите.
Хотелът разполага с шест двойни стаи и два апартамента....

Семеен хотел Рибен дар, Смолян
Ако има гастрономическа забележителност в Смолян и околностите, тя е р-т Рибен дар, сп. Бакхус. Градина с барбекю и декоративно езеро. Уютни стаи, на различни цени задоволяващи всеки вкус и възможност на клента...

Хотел Родона, Смолян
Разположен сред уханни черноборови гори, красиви тучни поляни и планинско езеро, хотел "Родона" ще ви посрещне, за да се насладите на планинска прохлада през лятото или да изживеете една снежна приказка в близо...

Хотел Роял, Смолян
Хотел Роял се намира в центъра на град Смолян, разположен на китното хълмче в квартал "Невястата". От него се разкриват прекрасни гледки към целия град. От лятната тераса на ресторанта може да се насладите на в...

Семеен хотел Силвьр, Смолян
Сред чистата и дива природа на Родопите, на 15 мин. от Пампорово, в град Смолян, Ви очаква уютният хотел Silver. Тук ще се откъснете от забързаното ежедневие и ще успеете да се насладите на незабравима и вълнув...

Хотел Смилен, Смолян
Заобиколен от извисяващите се скали, хълмове, ливади и спокойни езера на величествената планина Родопи, Хотел Смилен ви предлага да забравите за забързаното ежедневие. Вдишайте свежия планински въздух, заредете...

Хотел Смолян, Смолян
BHM Hotel&Casino Smolyan се намира в центъра на град Смолян, разположен в Средните Родопи, край река Черна /приток на река Арда/, на около 1000 м. надморска височина.
Хотелът е в центъра на един от научно до...

Семеен хотел Спартак, Смолян
Хотел "Спартак" е разположен в стария център на град Смолян.
Гостоприемно отворил своите врати за вас, хотелът ви посреща готов да задоволи всеки вкус от предпочитащите комфорта на луксо...

Семеен хотел Спортна17, Смолян
Хотел Спортна17 се намира между стария и новия център на град Смолян и на 12 километра от курортния комплекс Пампорово. Предлага: нощувки в уютни стаи със собствен санитарен възел и сателитна програма, организи...

Хотел Хотел Секвоя, Смолян
Хотел "Секвоя" се намира в началото на гр.Смолян в посока к.к.Пампорово и на 80м от бензиностанция OMV.Разположен е във възможно най-китната местност в района, заобиколен от зеленина. От него ще имате възможно...

Бунгала Четири сезона, Смолян
Незабравими мигове в сърцето на Родопите Ви предлага ваканционно селище Четирите сезона. Комплексът е разположен на 1650 м. надморска височина в местността Хайдушки поляни. Тя освен, че е невероятно живописна, ...

Къща за гости Четири сезона, Смолян
Новопостроената къща е с капацитет от 10 места. Разполага с 3 студиа със самостоятелни санитарни възли с душ кабини и сешоари,мини бар, кабелна телевивия, локално парно, механа с камина и модерна кухня....

Няма коментари:

Публикуване на коментар