петък, 15 юли 2011 г.

Какво да посетим в София

На всеки му се налага да отиде до столицата по лична или служебна работа. В такива случаи ние често бързаме да стигнем до желаното място по най-бързия начин и после – обратно на гарата или автогарата. Но да отидеш до София като турист е съвсем друго нещо. Столицата ни е богата на културни и исторически забележителности.
Ако сте запалени по сто национални туристически обекта и държите да събирате печати в книжката – то можете да следвате обектите по книжката.

1. Археологически институт с музей при БАН
В музея се съхраняват експонати от тракийската, гръцката и римската епоха от нашата история. Музеят се намира в центъра на София, точно до входа на Президентството, така че посещавайки музея ще можете да наблюдавате и смяната на караула пред Президентството ( на всеки кръгъл час).

2. Етнографски институт с музей при БАН
Намира се в бившия царски дворец на пл. Батенберг и представя носии, тъкани, украшения и предмети на бита от всички краища на България. В същата сграда се помещава и Националната художествена галерия

3. Национален политехнически музей
Намира се на ул. Опълченска 66. В Националния политехнически музей се съхраняват колекции от уреди и машини, характеризиращи различни техники и технологии. Интерес представляват колекциите: от часовници(около 500 часовника); миньорски лампи (близо 70 миньорски лампи, използвани от древността до наши дни); и звуковъзпроизвеждаща техника(над 80 предмета и обхваща периода от зората на звукозаписа /фонографът на Едисон/ до появяването на касетофона); геодезически уреди; физични уреди и др. В музея се съхраняват ретро автомобили и други видове транспортни средства – мотоциклети /сред тях и първите, произведени в България/, велосипеди и др

4. Зоологическа градина
Зоологическа градина - София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд. Понастоящем зоопаркът заема площ 360дка и в е обиталище на около 1300 животни.

5. Музей на историята на физическата култура и спорта в националния стадион “Васил Левски”
Музеят показва историята на българския спорт и забележителни постижения на нашите спортисти. В него са изложени над 500 експоната. Самият стадион еима над 43000 седящи зрителски места.

6. Национален дворец на културата
Това бе едно от върховите постижения на социалистическото строителство от края на миналия век. И в наши дни НДК впечатлява със своите 13 зали и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места. Центърът предоставя възможност за оползотворяване на над 15,000кв.м. изложбена площ.

7. Национален исторически музей
Музеят обхваща целият период от праисторията до наши дни. Приземният етаж съхранява експонати от най-старо време до средните векове и включва златни и сребърни съкровища (като Панагюрското съкровище), керамика и археологически находки. Първият етаж е посветен на църковното изкуство, културата на българското възраждане през 19 век и включва национални костюми, килими и характерно обзаведени стаи от този период.
В момента колекцията на музея съдържа над 533 000 експоната от различни исторически периоди. Това място наистина си струва да посетите и да си отделите повече време. Музеят се намира на ул. "Витошко лале" №16 в една от сградите на резиденция Бояна. Между впрочем гледката към Витоша е прекрасна.

8. Национален музей “Боянска църква”
Това е един от най-забележителните паметници от българското средновековие. Съхранени са около 240 изображения. Намира се в подножието на Витоша в близост до НИМ( Националния исторически музей). Атракция в района е и Боянският водопад, който се намира на 5км. от центъра на Бояна. Височината на самия водопад е 15м.

9.Национален музей “Земята и хората”
Намира се в център на София, зад НДК. В музея се помещават на 20 000 експоната от различни минерали, събирани по целия свят, разположени в шест секции. Музеят "Земята и хората" е създаден на базата на дарения - над 70% от изложените експонати се дарени от различни фирми и частни лица.

10. Национален природонаучен музей при БАН
Намира с на бул. “Цар Освободител” № 1 в сградата на БАН. Понастоящем в музея има три основни раздела: геология, зоология и ботаника. В колекциите на музея се включват над 400 вида бозайници, над 1200 вида птици, стотици хиляди насекоми и други безгръбначни - събирани в течение на повече от 100 години.

11. Национален църковен историко-археологически музей при “Светия синод”
Музеят представя българската православна духовна култура и художество. Намира се на пл. "Света неделя" в сградата на богословския факултет.

12. Софийска синагога и исторически музей към нея
Намира се на на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и ул "Г. Вашингтон" и третата по големина в Европа. Открита е през 1909г.

13. Храм “Света София”
Намира се на ул "Париж" №2 в близост до катедралния храм „Св. Александър Невски”

14. Храм-паметник “Александър Невски” с криптата
Храм-паметник "Александър Невски" е строен в периода 1904-1912 по проект на руският арх. Померанцев. Петкорабната църква е строена във византийски тип - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. При вътрешната украса на храма са използвани изключително качествени и скъпи строителни материали: разноцветни италиянски мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и др.
Главния купал е висок 45 метра. Храмът заема площ от 3170 кв. м. Може да побере 5000 души - колкото и най-голямата зала в НДК.
Канбанарията на храма е висока 50,52 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най голямата канбана тежи 12 тона а най- малката 10 кг., а общото тегло на всичките канбани е 23 тона.
Храма е обявен за паметник на културата през 1924 г и в криптата му са експонирани най- красивите български икони.

Освен изброените обекти интерес представляват още: Националния военноисторически музей, Борисовата градина с езерото „Ариана”, Орлов мост, паметника на Васил Левски, сградата на Народното събрание, паметника на Цар Освободител, Софийския университет, Народния театър, Операта и др. Разбира се не пропускайте възможността да се изкачите и на Витоша. София е една от малкото столици, които могат да се похвалят с такава близост до планина. Ако се интересувате от хижи на Витоша можете да проверите тук.

Обиколката на всички тези места е невъзможна за един ден, затова бихте могли да отседнете в един от стотиците хотели в София . Предварително бихте могли да изберете място за настаняване с помощта на сайта hoteliinfo.com, където са регистрирани над 115 хотела в София от различни категории: Семейни хотели, Бизнес хотели, спа хотели и други хотели в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар