вторник, 27 септември 2011 г.

Котел - да се разходим сред историята

Град Котел е разположен в средният дял на Източна Стара планина в живописна котловина на важен географски проход " Демир Капия", сега известен като Котел-Омуртаг. Пътят през прохода е определял съдбата на котленци и обуславял до голяма степен богатото историческо минало и място, което Котел заема в националната история. В самия град наличие на поселищен живот преди вековете на турското владичество засега не е открит, но неговите околности са били заселени още от древността.

Градът според легендата е заселен, след като военни размирици наложили населението на село Новачка да търси ново място за заселване. Веднъж стадо коне се загубило. След дълго търсене селяните открили конете да пасат трева в чудна местност, известна сега като “Изворова поляна“. Измежду канарите извирала бистра студена вода. Красивата природа, тучните пасища удивили хората и те решили да се заселят на това място с дъх на бор и здравец.

История посреща всеки турист още на подстъпите към Котел. Ако идвате от северна България, на един от завоите преди възрожденското градче, сякаш в каменно безмълвие с ‘ добре дошли’ ще ви поздравят три воина, гордо и величаво изправени на висок хълм, застанали тук на вечна стража. В скалата срещу тях е издълбана дата: 1280 г., а под нея е поставен лъв – символ на сила и мощ, заедно с което да напомня за славния победен поход на Ивайло срещу византийците.
Освен неповторима възрожденска архитектура, Котел дава на българския народ цяла плеяда от забележителни личности, записали собствените си имена със златни букви в родната история. Георги Мамарчев, Нофит Бозвели, Васил Берон, д-р Петър Берон, Софроний Врачански са само част от титаните на българския възрожденски дух, служили на отечеството с пушка или перо.




Котел е град на възрожденската архитектура, скътал една от най-добрите образци на дървената народна къща от късното Възраждане. През втората половина на XVIII и XIX век, благодарение на развитието на множество занаяти, градът се замогва и разраства, има 1200 къщи. От 450 000 котленски овце в Добруджа тук пристигат кервани волски коли с вълна, която се превръща в аби и шаяци.

В центъра на града сред площада, потънал в здравец и чемшири е разположен величественият Пантеон, в който се намират костите на бележития българин Георги С. Раковски, положени в мраморен саркофаг в средата на огромна зала, изпълнена с паметната тишина на времето и спомена за един безсмъртен подвиг в името на България. Във внушителната сграда-костница, чиято архитектура не се отличава особно от другите в страната, строени със същата цел, същевременно има обособена част за Музей на котленските възрожденци. Експозицията е разделена символично на четири раздела, като за всеки е отредена отделна зала: Просветители; Будители; Бунтовници и Революционери.
В околностите на Котел, на 7 км южно от града, се намират останки от античен крепостен зид, свързан с крепостта Вида на едноименния връх, в подножието на който византийците претърпели загуба още по времето на хан Крум през 811 година в местността, наричана днес Гръцки дол.
Така, неусетно понесени назад във времето, Котел – градът на възрожденската слава, призовава да бъде опознат и обикнат.

Информация за хотели Котел, настанявания и нощувки с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти, както и възможност за on-line резервации.
можете да намерите на сайта kotel.hoteliinfo.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар