понеделник, 21 март 2011 г.

Средновековната крепост - Моняк

Ако се намирате в района на град Кърджали и търсите уникално и нетрадиционно място за посещение - то крепостта Моняк е точно това, което търсите.
Средновековната крепост Моняк е една от най-големите крепости в Родопите със защитена площ от над 50 декара. Намира се на връх Шеста крепост (586 м.) над язовир Студен кладенец, на 2 км южно от с. Широко поле и на 12 км източно от град Кърджали.


Останките от крепостта: крепостната стена, осемстенната кула и резервоари за вода датират от XII-XIII век. Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7 - 8 метра. Изградена е от камъни споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3 - 4 метра. При строенето на крепостта са обърнали сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.>

Пътят дотам е повече от предизвикателство от селото към крепостта има няколко километра стръмен и каменист черен път, която може да бъде преодолян само с автомобил с висока проходимост (ама наистина с висока проходимост!!!) или пеша.

Уникалното на това място са красивите гледки към Родопите и към язовир студен кладенец. Именно тези гледки си заслужават да биете всичкия този път.

И ако като нас сте "уцелили" един от най-знойните летни следобеди за тази необичайна разходка, след това единственото ви желание ще е да се отпуснете в хладната стая на някой хотел в Къджали, както направихме ние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар