четвъртък, 24 март 2011 г.

Татул – Светилището на Орфей

Намира се в местността Каменна глава край село Татул на 14км. от гр. Момчиловград.


Светилището, което се преписва на Орфей е едно от десетките тракийски светилища на територията на област Кърджали, свързани с почитане на божества. На тези места са извършвани обреди, свързани с годишните времена, както и с плодородието, земеделието, скотовъдството и здравето на хората.

Край с. Татул върху извисяващите се пирамидално скали е издълбана монументална гробница, до която се стига по изсечени стъпала и площадки. Единият от гробовете е издълбан на върха на скалата, а другият от южната страна, върха който има ниша с полукуполна форма. Някои учени смятат, че това светилище е на Орфей. Явно местността около Татул се е смятала за свещенна още от дълбока древност. През средновековието на това място е имало църква, но днес тя е напълно разрушена.
Върху една от площадките, водещи към върха има кръгъл олтар. Доказано е, че тук древните хора са извършвали астрономически наблюдения.

По предложение на учени култовият комплекс „Татул” е Тракийско светилище на античен храм от IV хилядолетие пр.Хр. и се счита за един от-най големите момолитни паметници в Европа.

Обектът е добре устроен. От входа до хълма е изградена циментова пътека, поставени са указателни и информационни табели.
Времето, което бяхме избрали за посещение, обаче се оказа неподходящо – това беше един от най-горещите августовски следобеди на 2010, когато температурите достигаха 39-40 градуса. Така че не успяхме да се задържим дълго върху скалите и потърсихме прохлада в близката горичка.
Мястото си заслужава да се види. Освен като архитектурен паметник, Татул ще ви впечатли и с красивите гледки и прекрасната природа на Източните Родопи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар