четвъртък, 14 април 2011 г.

Пещерата "Ухловица"

Ако сте на екскурзия в района на град Смолян и търсите едно по-различно преживяване, тогава - тръгнете на юг от града, а не на север, както обичайно всички тръгват - към Пампорово.

Пещерата "Ухловица" със сигурност ще заслужи интереса на любителите на красивите природни феномени. Тя е една от най-старите пещери в Родопите, с предполагаема възраст 3.5 млн. години. По-малко посещавана и съответно по-малко позната е главно заради своята трудна достъпност (до нея се стига по стръмен участък от 800 м, следван от изкачването на 180 стъпала). Но усилията си заслужават, попаднали в нея, усещате истинската ръка на природата – пещерата представлява тектонска пукнатина, през която някога е минавала река. И ако скоро не ви се е случвало да пропълзите надолу в 18 метрова пропаст, то тук имате този шанс, при това по доста цивилизован начин – 280 стъпала ще ви отведат дълбоко надолу до сърцето на пещерата.

Там ще ви посрещнат Стопанинът и Стопанката на пещерата, един Кристален водопад с 4 синтрови езерца, както и три вида прилепи. Пещерата е с постоянна температура 10 градуса, дълга е 460 м, от които 330 са в благоустроената част. Изходът й не е открит, затова връщането става обратно по същия път.

Надморската височина на входа й е 1040 м, а денивелацията от реката до входа – 170 метра. В района са картографирани 23 карстови пещери, като засега единствено "Ухловица" е благоустроена.
Над 20 пешеходни, вело- и конни маршрути с изходни пунктове от селата Смилян, Могилица и Арда отвеждат туристите до различни кътчета из района, където все още са живи легендите. За добрата почивка пък ще се погрижат малките и уютни къщи за гости, кацнали по хълмовете в района, като например "Тихият кът", разположена в местността Средок на село Горна Арда.

Тук освен вкусотии от дивечово месо на гостите се предлага и конна езда до изворите на река Арда, Ардин връх или връх Ком. Веднъж попаднали в района, не пропускайте да посетите и построената през ХІХ век във възрожденски стил Маджарова къща в с. Арда, превърната в автентичен музей. Тук над 1000 експоната ще ви пренесат в бита и културата по тези места от онова време, ще може да видите и много автентични предмети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар