четвъртък, 4 август 2011 г.

Село Могилица – възрожденски стил и планинска прохлада

Смолянския регион примамва с високи върхове, гъсти гори и прекрасни планински поляни. Тук се издигат най-високите върхове на Родопите, а селцата накацали живописно по стръмните склонове пазят тайните на планината и разказват легенди от героичното минало на района. Едно такова селце е с. Могилица.

Намира се на 27 км южно от Смолян по долината на река Арда. В селото хубави, стари възрожденски къщи, но най-голям интерес представлява Агушевият конак, строен през 1843 г. Той е бил пригоден за целогодишно живеене. Има 221 прозореца, 86 врати, 24 комина.

Художествено украсен отвън и отвътре, с резба по таваните и долапите, по парапетите и стрехите. Кулата на конака е изписана с цветя, а вътрешното архитектурно оформление от чам, орех и череша е невероятно дело на неизвестен родопски майстор-строител, на когото, според легендата, собственикът Агуш отрязал дясната ръка. Това е единственият на Балканския полуостров запазен средновековен феодален замък.
Туристите, избрали да почиват през летния сезон в родопското село Могилица, ще имат възможност да се насладят на много атракции, подготвени от местния съвет по туризъм в селото. По време на отпуската си в Родопите почиващите ще могат да научат тънкостите на някои традиционни родопски занаяти.
За сезона местния съвет по туризъм предлага на избралите Могилица за почивка информация и резервация за настаняване в селски къщи. Осигурява планински водачи за пешеходни маршрути. Предоставя необходима екипировка за екстремен пещерен туризъм, наблюдения на редки животински и растителни видове, скално катерене, преходи с коне, родопско чеверме сред природата.
В туристическия център в селото има и постоянно действаща изложба – базар на традиционните занаяти в Родопите. Ако ви интересуват изделията на родопските занаяти, можете да се срещнете с майстори по горното поречие на Арда. Попадайки в работилниците, ще наблюдавате непосредствения процес на изработка на традиционните изделия и ще поискате да купите нещо за спомен -не само като сувенир, а и като полезна вещ за използване в бита.
Информация - ТИЦ с.Могилица тел. 03036/331
В последно време село Могилица се прочу и в рекордите на Гинес.

В центъра на селото има чешма с огромна дървена лъжица и бъклица, които са предложени за Рекордите на Гинес поради необичайните си размери. Лъжицата е дълга 4.3м и побира 55л. И само 30см я делят от рекорда на Гинес. Изработена е от местния майстор бай Минчо Минчев.
Край село Могилица има около 20 пещери, като най-интересна е Улцата (Ухловица), на 3 км източно. А на 10-12км. е с. Горна Арда, където може да се види изворът на река Арда. Според старите ардинци някога при извора имало вековен смърч, ардъч, заради който реката била наречена Арда. От поляната на север се открива безкрайно море от зелените ридове на Родопите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар