четвъртък, 4 август 2011 г.

Триград - величието на планината

Ждрела, отвесни скали, приказен пещерен свят и безкрайни възможности за приключения...
Така накратко може да бъде описан района около село Триград. Разположен в центъра на едноименния карстов район Триград предлага чудесни възможности за практикуване на пещерно дело, скално катерене, планинско колоездене, конна езда и пешеходни преходи. Всичко това е придружено от незабравимо гостоприемство и традиционна родопска кухня.

Забележителности в района на Триград:

Триградско ждрело – представлява впечатляващ пролом във варовиковите скали, през който протича река Триградска. Разположен е на около 3 километра северно от село Триград и общата му дължина е около седем километра. Най-тясната част на ждрелото е разположена в южния му край. На това място скалите, издигащи се на височина 200 – 300 метра са разположени на по-малко от 100 метра една от друга. В тази част на ждрелото са развити известните пещери „Дяволско гърло“ и „Харамийска“. По протежение на ждрелото е прокаран асфалтовия път, свързващ Девин и село Триград.

Музей на мечката" – Триград – намира се встрани от пътя между пещерата „Дяволско гърло“ и село Триград. В музея са визуализиарни и пресъздадени интересни факти, свързани с живота на кафявата мечка. Интерактивната изложба позволява на посетителите да научат повече относно поведението на едрите хищници, техните местообитания, жизнен цикъл, опасности свързани с тяхната популация и съвети за поведение при среща с тях. В музея са представени интересни статистически данни събрани в рамките на няколко теренни изследвания проведени в южните Родопи през последните години.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград. Основната и? част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.
Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега - изход), наподобяваща дяволска глава, както и от местни предания, според които каквото попадне в пещерата не излиза от другия край на галерията. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в Българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски". В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера. Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пещера „Харамийска“ се намира високо над десния бряг на река Триградска в района на едноименното ждрело. До входа на пещерата води стръмна пътека, а самата пещера е пропастна и , за да се проникне в нея е необходима специална екипировка и водач. Пещерата е известна с факта, че при проучването и в близост до входа са открити следи от пещерно жилище датирано късно каменната и ранно бронзовата епоха.
На паркинга пред входа на пещера „Дяволското гърло“ могат да бъдат ангажирани водачи, които да осигурят проникването в пещерата.

Ягодинската пещера се намира до с. Ягодина, северозападно от Триград. Пещерата е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели.
Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%.
Интересен факт, свързан с пещерата е, че в залата разположена в близост до естествения вход на пещерата са открити следи от праисторическо жилище. Обитателите на пещерата вероятно са се занимавали с грънчарство, добивайки глина от галериите на пещерата. В момента този участък е превърнат в малък музей, пресъздаващ древното жилище.
До пещерата, през ждрело, води еднолентов асфалтов път. Тя може да се достигне и при двучасов пешеходен преход от близкото село Триград.
Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.


Хотели в Триград

Къща за гости Къщата с чешмата
"Къщата с чешмата" е реставрирана стара двуетажна къща, типична за село Триград. Капацитетът на къщата е 9 души. Предлагаме нощувки в три двойни и една тройна стаи, обзаведени и подредени с удобни легла и стилни мебели, във всяка стая има климатик. Тоалетните и баните са с общо ползване - на всеки етаж. Терасата е с панорамен изглед към селото и прекрасната гледка на Родопите с типичните за селото спокойствие и тишина. На разположение на гостите са всекидневна със сателитна телевизия и климатик, напълно оборудван кухненски бокс и разбира се най-приятната част - външен кът за барбекю, подходящ за прохладните летни вечери, където всеки желаещ може да осъществи кулинарните си фантазии! Къщата е заобиколена от малка и китна градинка.

Самостоятелни стаи Уют Ники
Капацитета е 10 и повече души. Къщата е с невероятна гледка към селото и заобикалящите ни скали. Гостите ни ще си прекарат един незабравим уикенд или по-дълга почивка. Къщата разполага с баня и тоалетна на всеки етаж, локално парно, телевизор във всяка стая, кът за барбекю, декоративен детски басейн и парко места.
По ваше желание любезните домакини ще ви приготвят закуска или нагостят с чеверме, прясна риба и най-различни родопски ястия.

Къща за гости Зора
Къща за гости Зора - с.Триград предлага чудесни условия за Вашата почивка! Тук ще намерите уют и гостоприемство. Къщата разполага с 6 стаи с общ капацитет 16 човека. Има механа, която се предоставя за ползване от гостите, оборудвана с телевизор, CD плейър, хладилник. Разполага с лятна градина,от която се разкрива красива панорама.


Къща за гости Eделвайс

Няма коментари:

Публикуване на коментар