петък, 29 юли 2011 г.

Най-южните плажове по Българското черноморие

Колкото повече човек пътува до южната част на Черноморското крайбрежие на България, толкова повече той се очарова от пейзажа на Природен парк Странджа. Съчетанието на планина и море в този район на България е уникално. Първият крайбрежен курортен град, който официално е в границите на Странджа планина е Царево. Там човек може да вдъхне планински въздух Странджа и едновременно с това да се наслади на слънчеви и топли плажове.
Плаж "Нестинарка" - носи името на бившия къмпинг, който постепенно бе заменен от няколко луксозни хотели по време на последния строителен бум. Районът на Нестинарка граничи с стария квартал на Царево - Василико. Плажът е разположен в уютен и спокоен залив и макар че предлага всички съвременни удобства по отношение на плажуването, чадъри и шезлонги под наем, барове и заведения, той все още е относително спокойно и тихо място. Плажът е удобен за деца, тъй като дъното на морето е полегато.

Ако продължите на юг от Царево по брега ще достигнете до малкото село Варвара. Тъй като Варвара някак си успява да остане далеч от строителния бум, освен няколкото малки хотела, тя остава любима дестинация за почивка за художници, актьори и други хора на изкуството. За съжаление, село Варвара има доста малък плаж, където човек едва ли може да намери място за кърпата си. И все пак само на 5 мин. път с кола може да стигнете до по-голямата плажна ивица на Ахтопол. Едно от местата, където можете да отидете е плажът на къмпинг Делфин. Плажът е удобен за малки деца, но поради това че е отворен към морето, често е сравнително бурен.

След като напуснете Ахтопол на следващия курорт на юг е Синеморец. Синеморец постепенно се превръща в модерен курорт с много хотели, ресторанти, барове и кафенета. Освен с хотели и заведения, Синеморец може да се похвали и с добрите плажове наблизо. Основният плаж на селото, така наречен Бутамята, е по-скоро красив, но твърде популярен и следователно пренаселен. Той предлага всички удобства на модерен морски курорт - спортни и развлекателни съоръжения (вкл. конна езда), пицария, барове, чадъри и шезлонги, но по време на сезона е препълнен от хора. За онези, които желаят да си правят слънчеви бани необезпокоявани, обаче, има и други възможности в непосредствена близост. Един от тях е плажът на устието на река Велека, където река Велека се влива в морето. В устието на реката, която в последните си метри тече успоредно на морето, са се образували големи пясъчни дюни. Там туристите могат да се наслаждават уникална гледка, чиста вода и спокойствие. Някои избират да се охладят в по-плитките и по-спокойни води на реката, докато други предпочитат морето. В самото устие през последните години реката е издълбала дълбочина, достигаща до 2м, затова трябва да се внимава, ако има малки деца или неопитни плувци.
Много красив и приветлив плаж и се намира в непосредствена близост до Синеморец. Името му е "Липите". Плажът се простира в доста тих и красив залив в рамките на границите на природен резерват Странджа. В резултат на защитения си статут, (забранено е влизането на автомобили ) човек трябва да дойде пеша, ако иска да прави слънчеви бани или да поплува тук. Плажът се намира на 15-20мин. пеша от южния край на централния плаж на Синеморец (Бутамята) в южна посока. Пътят над южните скали на Бутамята е добре видим и човек трудно може да се изгуби. Водите на плаж Липите са плитки доста навътре в морето, а посетителите са малко поради липсата на съоръжения на плажа и необходимата разходка.

Последният плаж в близост до Синеморец е Силистар. Той е кръстен на защитената местност "Силистар", която е част от природен резерват Странджа. Този плаж е около 15 мин. път с кола на юг от Синеморец и се намира в безлюден район между Синеморец и Резово (последното населено място на брега на България преди границата с Турция). Независимо от това тук могат да се намерят няколко бара, както и чадъри и палатки под наем. Плажът предлага разходки с лодка и водни колела. Плажът се намира в доста тих залив, заобиколен от скали от двете страни. Морето е плитко доста навътре, след което постепенно става по-дълбоко, плажът е подходящ за семейства с деца. Има къмпинг, точно зад плажа.

В края на краищата изборът на красиви пясъчни плажове в южната част на крайбрежието на България е доста богат и зависи от предпочитанията на туристите за съоръжения, близост или спокойствие. Разбира се, винаги има определен компромис между лесен достъп и девствена природа и всеки посетител сам ще реши, кое е по-привлекателно за него. Но какъвто избор да направите няма да останете разочаровани от прекрасната природа на Странджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар