четвъртък, 21 юли 2011 г.

Най-известните манастири в България

Рилският манастир
Рилският манастир е най-яркият паметник на българската култура и архитектура от епохата на Възраждането. Той е разположен в сърцето на Рила планина на надморска височина от 1147 м над морското равнище, на десния бряг на река Рилска. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300-400 на брой. Обаче изцяло запазената отбранителна кула, известна още като Хрельовата, дава пълна представа за характера на крепостното строителство през зрелия български феодализъм. Градена според надписа на входа й през 1334-1335г. от протесеваст Хрельо и посветена на Йоан Рилски и Богородица Осеновица, тя представлява архитектурно-строителна творба с височина 23м. Главната църква на Рилския манастир „Рождество Богородично”е трикорабна, без преддверие, с два странични параклиса, в които опират северното и южното рамо на опасващата от три страни западна част на църквата открита аркирана галерия.
За нощувки може да ползвате жилищните килии към самия манастир, туристически спални и бунгала, които се намират наблизо, както и хотелите в района на манастира. Повече информация за хотели край манастира или в град Рила, можете да намерите тук.

Бачковският манастир
Бачковският манастир е вторият по големина и значение манастир в България. Той се намира на десния бряг на Чепеларската река, на 29 км от Пловдив и на около 10 километра южно от Асеновград.. Виден византийски държавник, от грузински произход е основателя на манастира през 1083г. Той не изглежда по същия начин, както е бил, когато е построен, тъй като е бил разрушаван от пожар повече от веднъж и след това възстановяван. Само част от оригиналните постройки на манастира са запазени, като най-интересна от тях е костницата. Костницата представлява уникален исторически обект, заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от времето на Комнините. Костницата се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс. В нея се съхраняват костите на основателя на манастира.
Бачковският манастир е сред Стоте национални туристически обекта, работно време 08:00-17:00 ч., има печат на БТС.
Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите — редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други.
Можете да отседнете в някой хотел в село Бачково или в някой от многото хотели в Асеновград.

Троянският манастир
Троянският манастир „Св. Богородица „ е разположен в северните склонове на Троянския Балкан (Централна Стара планина), на левия бряг на река Черни Осъм. Тя е на 10 км югоизточно от Троян, между селата Орешак и Черни Осъм.
Манастирът е известен с чудотворната си икона "Св. Богородица Троеручица".
Според историята, манастирът е създаден през Второто Българско Царство. Разраствал се е на няколко пъти. През 1866 година е достроена и уникална кула. Кулата на времето е била декорирана и изрисувана. Част от рисунките са се запазили и до днес. През 1872 г. Васил Левски създава таен революционен комитет в манастира, като в лицето на монасите той среща сериозни поддръжници. И до днес се пази в автентичен вид килията, в която е заседавал комитетът. Троянски манастир предлага на туристите нощувки, тъй като комплексът има и своя хотелска част. Възможно е и настаняване в близост до манастира. Нощувки предлагат вилите в село Черни осъм, хотелите в Троян, както и вилите в селата Шипково и Рибарица.


Преображенското манастир
Преображенският манастир е на 7 км северно от Велико Търново. Намира се в труднодостъпни скали на левия бряг на р. Янтра. По време на 14-ти век процъфтява. По време на османското владичество е претърпяла многобройни атаки и е възстановяване през 19 век. Той е един от най-забележителните паметници от периода на българското Възраждане. Стенописите в църквата са дело на бележития представител на самоковската живописна школа Захарий Зограф и датират от 1849 - 1851 г. Наред със славянските просветители св.св. Кирил и Методий, Захарий Зограф си рисува автопортрет, а храмовата икона "Преображение Господне" с негов автограф. Твърде интересна е голямата сцена "Страшният съд" на източната стена в притвора, на която грешните мъже и жени са изобразени в граждански костюми, а врачките и лечителките - в селска народна носия. Забележителна е сцената "Колелото на живота", изписана на външната южна олтарна стена, която третира в религиозно-философски аспект естественото развитие на човешкия живот. Преображенският манастир разполага с библиотека и музейна експозиция, които съхраняват книжа, исторически документи, ценни средновековни български книги и икони, както и други произведения на приложното изкуство.
През 1991 г. част от монашеските килии в Преображенския манастира са разрушени след срутване скали над манастира.
Преображенският мъжки манастир е постоянно действащ.
Поради близостта му до Велико Търново, за нощувка и настаняване е подходящ някой от многобройните хотели във Велико Търново, още повече, че Старата столица сама по себе си предлага и доста интересни туристически обекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар