четвъртък, 28 юли 2011 г.

Какво да посетим в Русе

Русе e най-големият пристанищен град по българския бряг на река Дунав и пети по големина в страната. Според преброяването през 2011 година населението на град Русе е 149 642 жители.
Русе е известен е с многото запазени сгради от края на XIX и началото на ХХ век, които му придават неповторима атмосфера. Градът привлича много туристи.

Централната част на града е известна с уникалната си архитектура от края на XIX-ти и началото на ХХ-ти век. В старите сгради широко са застъпени стиловете барок, модерн, неокласицизъм и сецесион, а фасадите са украсени с еркери, балкони, колони, пиластри, арки, скулптурни фигури, бюстове, монограми и гербове. Покривите са от галванизирана цинкова или медна ламарина, завършващи с кулички, ветропоказатели, гръмоотводи и красиви парапети. Стилът на много от тях е повлиян от виенската архитектура. През 1893 г. Русенската община приема правилник за строежа на частни сгради. В него се нарежда всички къщи по главната градска улица да бъдат украсени с „пластическа каменна декорация“. Често наричан „Малката Виена“, Русе спечели почетна награда за най-красив град в България през 2009 г.
Сградите-паметници на културата са над 260.

Повечето забележителности са концентрирани в центъра на града. (музеи, архитектурни паметници, театърът, операта, хотели, ресторанти и кафенета, магазини за сувенири). Някои забележителности са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Паметникът на Свободата в Русе е построен в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. В задната част на основата са поставени 2 оръдия.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ (Доходното здание) е архитектурна забележителност в центъра на Русе, построена в периода 1898-1902 г. с цел да приюти театралните представления в града. Проектът е дело на виенския архитект Паул Бланк. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за театралния салон, библиотеката и предвидените казино и магазини. В днешно време Доходното здание се счита за паметник на културата и един от символите на града, редом с Паметника на Свободата.

Старият градски център на Русе
Под това название е познат районът на днешния Исторически музей в Русе. Пространството пред него е оформено като просторен правоъгълен площад. По-късно около същият този площад се построява сградата на Търговско- индустриалната камара, сега тук е регионалната библиотека „Любен Каравелов”. Тя е богато украсена с барокови форми- форми на акантови и лаврови листа, перли, розети. В началото на улица Александровска се намира банката на Братя Симеонови(днес банка ДСК). Сградата е богато орнаментирана в характерният за централната градска част на Русе бароков стил – релефни колони, статуи на женски глави, тежки каменни балкони, покрив покрит с ламаринени пластини и декоративно интегрирани гръмоотводи.

Пантеонът на Възрожденците е национален паметник-костница на героите, загинали за българската свобода. Построен е в град Русе и е открит е на 28 февруари 1978 г. в чест на сто годишнината от Освобождението на България от османско иго.
Разположен е върху 4456 m2 площ. В мраморната зала на 22-метровия пантеон, в отделни гробове са погребани 39 видни възрожденци. Тук са костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка Обретенова, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Вписани са имената и на още 453 просветители, четници, опълченци. В средата под позлатения купол гори вечен огън.
През 1975 г. комунистическата власт разрушава църквата „Всях Светих“ и на нейно място е построен Пантеонът на Възрожденците. В края на 2007 г. със събрани средства от благотворителност започна строежът на нова църква „Всях Светих“ в Парка на възрожденците. Храмът ще представлява източноправославна трикорабна базилика.
Работно време: 9:00-12:00; 13:00-17:00; Събота и неделя с предварителна заявка на тел. 082/82-09-98

Регионален исторически музей — Русе се намира на площад Батенберг - тук е бил съсредоточен старият градски център. Оттук през 1887 г. започва бунтът на русофилите в Русе. Около площада има сгради - национални паметници на културата, сред които са Музеят, Гимназията, Библиотеката. В средата на градината е Паметникът на загиналите от Сръбско-българската война - най-почитаният войнишки паметник в региона, издигнат през 1901 г. от арх. Никола Лазаров и инж. Жеко Спиридонов. Сградата на музея е строена през 1882 г. за Окръжно управление от арх. Фридрих Грюнангер, същият, който по-късно преустройва софийския конак за царски дворец. Това е първата административна сграда у нас строена за тази цел след Освобождението. Мъжката гимназия е построена през 1898 г. по проект на арх. Петко Момчилов. Като учител в нея Ст. Михайловски написва текста на “Върви, народе възродени”. Регионалната библиотека “Л. Каравелов” се намира в сградата, строена през 1911 г. за първата у нас Търговско-индустриална камара по проект на арх. Н. Лазаров. От турско време е останала сградата на Дирекцията на музея (преди това - вилаетско управление), зад нея е бил Затворът, в близост били разположени казарми.

Музей на градския бит — постоянна експозиция, отразяваща бита и културата в Русе от края на ХІХ и началото на ХХ век, проникването на европейските модни влияния. Експозицията представя примерни интериори от русенска градска къща. Колекции: европейски порцелан и стъкло от 19 век.
ул. Фердинанд 36, тел. 082/ 820997.

Римска крепост “Сексагинта приста” - Експозиция на открито, представяща останки от римската крепост при Русе — северна крепостна стена, четвъртита кула, саркофаг, каменни фрагменти. Постоянна експозиция — “Религиозен живот в провинция Долна Мизия”. В периода юли-септември на територията на Сексагита Приста се провежда летен фестивал, изявите са всеки четвъртък от 21.00. Традицията му ще продължи и през 2005 г.
ул. Цар Калоян 2 тел. 082/ 825004

Природен парк “Русенски Лом” е обявен за защитена територия през 1970 г. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом и притоците й – Бели, Мали и Черни Лом. Намира се на 20 кв. югозападно от гр. Русе. Площта е 3408 ха. Управлява се от Дирекция на природен парк “Русенски Лом” към Националното управление на горите при МЗГ.
Паркът е лесно достъпен и лесно проходим и предоставя богати възможности за съвременен екологосъобразен туризъм. Любители орнитолози тук могат да срещнат 174 вида птици, от които 167 вида са защитени. Паркът се обитава от благороден елен, сърна, дива свиня, вълк, чакал, лисица, от 35 вида прилепи.
Висшите растения наброяват 870 вида, от които 23 вида висши растения и 5 вида макромицети са защитени и включени в списъци за редки и защитени видове и Конвенции на ЕС като - българския ендемит Ковачев зановец, балканските ендемити – Диакеанов лопен, македонска какула, емилипопово прозорче, хаарбахиево сграбиче, жълт равнец и др.
Поради благоприятните си условия Долината е обитавана от човека от най-древни времена. Тук се намират археологическите резервати “Ивановски скални цървки” и “Средновековен град Червен”.

Къде да отседнете в Русе:
Хотел Ана Палас, Русе
Хотел Ана Палас е разположен в непосредствена близост до брега на Дунав. От терасите му се разкрива красива панорама към европейската река.
Хотелът предлага общо 24 стаи и 6 апартамента. Стаите с две легла с...

Къща за гости Английска къща за гости, Русе
Къща за гости в центъра на град Русе, в непосредствена близост до река Дунав, главната пешеходна улица, Съда, Театъра, Общината.Разполага с осем стаи - всяка с телевизор и безжичен интер нет, кухня,дневна с ка...

Бест Уестърн Бистра и Галина, Русе
Комплекс Бест Уестърн Бистра и Галина предлага стилно обзаведени единични и двойни стаи, студиа и апартаменти, разпределени в две крила – Северно и Южно, на етажи за пушачи и непушачи.

Хотел Вега, Русе
Разположена в сърцето на Русе, на крачка от централния градски площад и търговската улица, сградата на хотелски комплекс ‘‘Вега’’ е архитектурен паметник на културата. Хотелът предлага луксозно обзаведени стаи...

Хотелски апартамент ЕВРОКОНТАКТ, Русе
Уважаеми клиенти! При Вашето посещение в Русе за Вашият уютен престой: Можете да наемете наши, нови модерно обзаведени и климатизирани АПАРТАМЕНТИ или СТАИ – тип ХОТЕЛ, в престижен централен район на 100м...

Хотел Европа, Русе
Бизнес хотел...

Хотелски комплекс Извора, Русе
Промоционални цени за на хотел,,ИЗВОРА"
Отстъпки и промоции за хотел,,ИЗВОРА" за периода 10.10.2010 до 10 .11.2010

Вила К-с Селските къщи, Русе
Селото е разположено на 40км от гр. Русе. Къщите разполагат с 21 легла, барбекю и чеверме, три механи, открит басейн, сателитна телевизия, паркинг. По заявка на клиентите автентично се приготвят традиционни бъл...

Къща за гости Кабакчиев, Русе
Къща Кабакчиев, Бяла, Русе разполага с леглова база от 16 места, разположени в 7 стаи с цифрова тв, климатик и почти всички със самостоятелен санитарен възел. Механа с камина и напълно обзаведена кухня.

Хотелски комплекс Космополитан, Русе
Комплекс Космополитан е най-модерният комплекс в Русе, носещ атмосфера на естетичност, комфорт и модерен Европейски стил. Разположен е в центъра на града, в близост до всички стртегически учреждения и архитекту...

Хотел Космос, Русе
Хотел Космос, Русе отвoри врати на 15.09.2008 г. и е един от най-новите хотели в града. Категория три звезди, хотелът разполага с 24 двойни стаи. Всяка една от стаите е климатизирана, обзаведена със стил и раз...

Хотелски комплекс Люляка, Русе
Разположен в една от най-красивите крайградски зони на Русе - Западен парк, на брега на река Дунав и само на 6 км от деловия център, хотелски комплекс Люляка ви предлага отлични условия за бизнес и ползотворна ...

Апарт хотел Нели Спа, Русе
Луксозни СПА апартаменти под наем.
Нощувки в луксозни двустайни СПА апартаменти в Русе , на улица Неофит Бозвели ( над магазин Билла ). Всички апартаменти разполагат с:
- напълно оборудвана кухня
- пълен...

Хотел Парадайс, Русе
Хотел Парадайс, Русе разполага с леглова база от 50 места.
ХОТЕЛ " PARADISE " Е ОТ КАТЕГОРИЯТА ХОТЕЛИ С ЕДНА ЗВЕЗДА.
Намира се в гр. Русе, кв. "Дружба - 3", ул. " Даме Груев ".

Хотел Плаза, Русе
За Вашата приятна почивка в Русе ние Ви предлагаме уютна и луксозна атмосфера близо до река Дунав.
Разполагаме с 11 двойни стаи и 5 спьлни. Всяка стая е със собствен санитерен възел, климатик, кабелна телевизия

Хотел Ревю, Русе
Хотела разполага с 4 стаи и 3 апартамента, обзаведени с климатик, телевизор с кабелна телевизия, санитарен възел. Част от стаите имат изглед към р. Дунав.
Самият хотел е разположен в тиха уличка на 300 м. от к...

Хотел Рига, Русе
Рига е най-големият хотелски комплекс в град Русе, разположен на самия бряг на река Дунав и на 3 минути път от централния площад.
Разполага с общо 150 на брой стаи и 8 апартамента

Хотел Русе, Русе
Хотел Русе се намира в идеалната градска част в непосредствена близост до централните жп и автогара. Уютно обзаведените стаи ви гарантират спокойствие независимо дали ви предстои бизнес пътуване или планирате с...

Хотел Сити Арт, Русе
City Art Hotel е малък бутиков хотел, който се помещава в напълно реставрирана сграда, паметник на културата с национално значение, официално регистрирана през 1973 г.

Хотел Ювелир, Русе
хотела предлага единични,двойни,тройни стаи и апартаменти в централната част на града...

Още Хотели Русе

Информация за град Русе можете да намерите тук
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар