петък, 22 юли 2011 г.

Хисаря - древен град с модерни СПА центрове

Хисаря се намира в южните склонове на Средна гора, на 360 м. надморска височина. Той е в е на 40 километъра от град Пловдив и е в близост до възрожденските градове Карлово, Калофер, Сопот, Панагюрище и Копривщица. Тракийският култов комплекс при село Старосел също се намира в бизост до град Хисаря. Климатът е преходно-континентален.

Зимата умерена и мека, а снежната покривка е краткотрайна. Лятото е продължително и приятно. През месеците юли и август влажността е ниска, а ветровете са слаби.
Хисар (на турски език hisar ) означава крепост , цитадела - централната част на града, включваща административните сгради, казармите, джамията, главния пазар и работилниците на основните занаяти. Тя е отделена със стена от прилежащите крайградски и селски райони.
В границите на новия град влизат Хисар - централната градска част /археологическият резерват/ и с.Хисар-Момина баня, като квартал “Момина баня”. По-късно към него са присъединени селата Веригово /Синджирлий/ и Миромир, като квартали “Веригово” и “Миромир”.

История
Първите обитатели са били траките-беси. По-късно идват македонците, а при римляните се появява градът Диоклецианопол. Той е бил трети по големина в провинция Тракия след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора). Изграден е според изискванията на римското градоустройство – широки и прави улици, мраморни статуи, бани, красиви дворци и вили. Обграден е с крепостна стена, една от най-добре съхранилите се на Балканския полуостров.
Първото организирано балнеолечение в България е започнало в Хисаря. През 1882 год. правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив химически анализ на водата от пет хисарски извора. Това е първият химически анализ на минерална вода в България.

През 1892 година швейцареца инж. Луи Шевалас създава първия парк край баня Топлица. По-късно се оформят парковете около извора Момина баня, Летния театър и резиденцията. Огромни паркове имат и санаториумите - около 1000 дка зелени площи с над 300 растителни вида, някои защитени в Червената книга на България. Парковете са част от лечебния комплекс. По алеите им са разположени теренни пътеки за физически и дихателни упражнения. Около Хисар има много хижи, ловни полета и язовири.



Туризъм
Град Хисаря е известен туристическия център в България. Известен с минералната си вода още от дълбока древност, градът предлагат много възможности за почивка, лечение и развлечения. В община Хисаря се развиват следните видове туризъм:



- балнеотуризъм – на базата на минералните извори в град Хисаря и село Красново са построени много балнеоцентрове и санаториуми. Провеждат се лечебни процедури при редица заболявания. В новите хотели се предлагат и спа-процедури за релакс и удоволствие – ароматерапия, таласотерапия, фитотерапия, класически и източни масажи, музикотерапия и други. На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Лечебният ефект на хисарската минерална вода е научно доказан. Всички води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с висока алкална реакция с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества. Минералните води на курорта се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат.

- конгресен туризъм – в град Хисаря има много добри условия за конгреси, семинари и делови срещи. В големите хотели има оборудвани зали с модерна техника, предлагат се допълнителни услуги и високо качество на обслужването. Организират се съпътстващи спортни и развлекателни програми.

- еко- и пешеходен туризъм – около Хисаря и в селата, разположени в подножието на Средна гора има добри възможности за леки пешеходни преходи, наблюдения на птици, диви животни и защитени растителни видове в естествената им среда. Хижите са подходящи за еко-семинари и “горски училища”.

- селски туризъм – в малките села в подножието на Средна гора има стари къщи, запазени традиции и богата история.

Анимационните програми на Информационния туристически център предлагат запознаване с бита и обичаите на местното население; изучаване на традиционни занаяти, народни танци и българска кухня; участие в домашните задължения на стопаните; дегустации на домашни вина.

- ловен туризъм – общината има идеални условия за лов и риболов - 4 ловни полета с разнообразен дивеч и десетки чисти и зарибени язовири. Ловното дружество разполага с техника и водачи.

Туристическа база
Хотели в Хисар:
Спа хотел Галери, Хисар
Хотел "Галери" се намира в центъра на курорта, разположен в спокойната и озеленена част на парка, на 100 м. от извор "Момина баня", от който черпи лечебна минерална вода.
Хотелът разполага с апартаменти и ст...

Апартаменти Августа, Хисар
Августа" предлага апартаменти и студия под наем. Намират се в централната част на града, в непосредствена близост до парк "Момина баня" и Военен санаториум "Калероя", където можете да ползвате открит и закрит п...

Спа хотел Астрея, Хисар
Хотелът разполага с модерно оборудван спа център, басейн с минерална вода, различни видове масажи терапии и вани. 36 двойни стаи и 9 апартамента оборудвани със климатици, телефони, телевизори и мини бар. Класич...

Къща за гости Велковски, Хисар
Стаи за нощувки в къща за гости Велковски гр. Хисар. Предлагаме стая с две легла, тераса, хладилник, микровълнова печка, кухненско обзавеждане, сателитна ТВ, стая с три единични легла и една със спалня и единич...

Семеен хотел Гайтани, Хисар
Семеен хотел Гайтани се намира на тиха улица в центъра на гр. Хисаря в близост до Военния санаториум. Построен в началото на 2007 г., в съвременен алпийски стил обзаведен с много любов и вкус от дизайнерите Мар...

Спа хотел Кристал, Хисар
Бутикова СПА вила Кристал - ВИП апартаментите предлагат елегантни апартаменти в различни цветове, съответстващи на сезоните в природата.
СПА центърът е с индивидуално ползване, предлагащ джакузи с минералн...

Спа хотел Кристал 1, Хисар
СПА Вила Кристал е построена в края на 2007 година, като е наблегнато на съвременен лукс и комфорт.
Елегантно обзаведените апартаменти "Сугареви" в СПА Вила Кристал предлагат възможност за настаняване на мак...

Апарт хотел Кристал 2, Хисар
Спа Вила Кристал 2 е построена в края на 2008 година, като е наблегнато на съвременен лукс и комфорт. Луксозно обзавеждане, климатик, цифрова телевизия и интернет WiFi са само част от удобствата, които ви пред...

Спа хотел Сана Спейс, Хисар
Спа хотел SANA SPACE се намира в непосредствена близост до едни от най- прекрасните паркове в град Хисаря. SANA SPAce HOTEL HISSAR разполага с:
- 16 единични стаи
- 16 двойни стаи
- 1 стая за хора с двигател...

Още Хотели Хисар

Хижи в Средна гора:

Няма коментари:

Публикуване на коментар